Zasijmo BiH zajedno
Objavljeno: 04.12.2012 13:41
Zasijmo BiH zajedno“

Opens Zenica je zvanično otvoren 07.11.2012. godine sa početkom u 11 časova. II Sajam organske poljoprivrede i etno-narodnog stvralaštva otvorio je načelnik Zenice gospodin Husejn Smajlović.
Sajam je održan na Trgu Alije Izetbegovića u šatoru koji je dugačak preko 400 metara.
Na sajmu mu je bilo preko 200 izlagača iz cijele BiH i regije.
Pored izlagača meda, mesa, jaja, voća i povrća, džemova, sokova, ljekovitog bilja, prirodne kozmetike bili su proizvodi i iz kućne radinosti kao što su proizvodi od drveta i prirodnih vlakana.
Posjetitelji su mogli degustirati i uživati u nekim od proizvoda.
Organizator Sajma „ Organizacija organskih proizvođača ZDK-a ASP-ZDK-a“ je ove godine pripremila tradicionalno bosansko slatko bez kojeg se ne može zamisliti idila uživanja u hrani za sve posjetitelje i to 9999 hurmašica sa pekmezom.Suorganizatori ovog Sajma su: Turistička zajednica ZDK-a i Muzej grada Zenica.
Generalni pokrovitelj je grad Zenica. Ostali pokrovitelji su : bh telecom, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu Ze-do kantona, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo privrede Ze-do kantona.
Partneri sajma:
„Pčelica Medina“ Zenica, „Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH „ Zenica i Ansambl „ Bosnia folk“ Zenica.
Sajam je uljepšala i replika ilirskog broda dugačka 12 m i teška 4 tone u izradi gospodina Jasmina Fejzića iz Zenice.
Sva četiri dana sajma su upriličena bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Cilj Sajma Opens-a Zenica 2012. je promocija organske proizvodnje, širenje tržišta i pokretanje incijative za iskorištavanje plodnog i obradivog zemljišta Bosne i Hercegovina sa akcetnom na organsku proizvodnju.

Neki od učesnika:

Gospodin Šefket Hrustanović iz Breze je ugledni član Skupštine Obrtničke komore Ze-do kantona kao i jedan od potpredsjednika Skupštine Obrtničke komore Ze-do kantona. Vodi porodično-poljoprivredni obrt „ Plantaža voća Baš-Bašča- Breza“ na površini od 100 duluma gdje ekološki uzgaja i njeguje 10.500 stabala jabuke, kruške i šljive prema najsavremenijim metodama i standardima uzgoja. Također se bavi uzgojem i ljekovitih bilja kao što su: nana, kantarion, čubrica, kunica, konjogriz, bokvica i dr.
„Zlatija“ je marka domaćih proizvoda koja je proizvodi na plantaži voća „ Baš-Bašča“ certificirana prema standardima organske proizvodnje.
Na sajmu su bili ponuđeni neki od proizvoda: Bestilj od šljive, pekmez od kruške i jabuke, sok od šljive, kompot od kruške i drugi proizvodi.

Firma „ Pčelica Medina“ bavi se već 14 godina kao profesionalni pčelari i imaju vlastitu proizvodnju koja uključuje 32 proizvoda od meda kao što su propolis, med, matična mliječ i dr.

Šuk Hajra iz Zenice bavi se proizvodnjom unikatnog nakita od bisera, koralja i poludragog kamenja. Radi za cijelo tržište Bosne i Hercegovine te radi i izvoz za Dubrovnik.

Stariji bračni par iz Kaknja Nađa i Mujo Bundić su članovi Udruženja „Stari i tradiocionalnih zanata“ Tuzla koje radi na očuvanju tradicije. Svaki dio predmeta je ručno rađen, keranje, heklanje, šivanje tradiconalne bosanske nošnje, vezovi. Odnosno proizvodnja od konca i platna. Gospodin Mujo je izjavio: „ Bitno je očuvanje naše tradicije da ne bi izumrla.“.

Gospođa Alma Turković iz Sarajeva bavi se proizvodnjom ručno izrađenih torbi i sličnih predmeta.

Ispred „ Udruženja Sehara“ Tešanj bila je gospođa Edina Brka- koja se bavi keranjem, heklanjem, pletenjem, vezenjem i štenganje od konca i platna.
Udruženje je zbog očuvanja tradicije te se da se slobodno vrijeme ispuni na konstruktivan način.
Želja joj je da se što veći broj mladih ljudi uključi u neki stari zanat ili ručni rad jer samo tako možemo očuvati našu tradiciju i običaje.

„ Nijedna bogata zemlja ne živi od poljoprivrede a nijedna zemlja nije bogata ukoliko nema razvijenu privredu“!!!