PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno: 14.05.2013 07:57
Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine, kao krovna organizacija obrtnika u Federaciji BiH strogo osuđuje i reagira na tekst objavljen u Dnevnom avazu 10.05.2013. godine pod naslovom „ Vlada sprema povećavanje poreza“
Obrtnička komora FBiH osuđuje i negoduje na mogućnost povećavanja stope poreza na dohodak građanima, koja je trenutno u FBiH jedinstvena i iznosi 10 posto. Štoviše i iznos od 10 posto je prevelik i kao takav je veliko opterećenje na plaće svih građana pa samim time i obrtnika.
Povečavanje poreza na dobit koji trenutno iznosi 10 posto, će najviše pogoditi uspješne kompanije koje u skladu sa zakonom prijavljuju dobit svake godine, što će imati katastrofalne posljedice na gospodarstvo u zemlji.
Uvođenje poreza na dobit od kamata te ukidanje poreznih olakšica poreza na dobit za preduzeća strogo osuđujemo, a isti će imati negativne i poražavajuće posljedice u pitanjima stranih ulaganaja. Federacija Bosne i Hercegovine bi primjenom ovakvih nameta uskoro mogla naći u još većoj dubiozi, a investitori ju debelo zaobilaziti.
Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu djeluje deset županijskih obrtničkih komora na području Federacije BiH se zalaže za smanjivanje poreznih nameta, kako bi gospodarstvenici više ulagali u gospodarstvo, čime bi došlo do većeg zapošljavanja radnika, a samim time i bolje punjenje proračuna. Obrtnička komora FBiH se zalaže za bolju kontrolu i suzbijanje rada na crno, čime bi se svakako proračun bolje punio, a nelojalna konkurencija smanjila.
Shodno rečenom strogo osuđujemo navedene prijedloge mogućnosti Radne grupa koju je imenovala Vlada Federacije BiH.

Predsjednik OK FBIH
mp _________________
Mensur Bektić