Potpisan Plan aktivnosti između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Obrtničk
Objavljeno: 24.11.2014 14:46
Dana 11.11.2014. godine je u prostorijama zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine potpisan Plan aktivnosti između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine u cilju nastavka rada na rješavanju statusa u obrtništvu u FBiH.

Plan aktivnosti potpisali su Sanjin Halimović, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Mensur Bektić, predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine .
Ovim Planom dogovorili smo da će FMRPO i OK FBiH raditi na stvaranju boljih pretpostavki za razvoj obrtništva u Federaciji BiH, te njihovo veće i lakše uključivanje u obrtništvo i poduzetništvo kroz stvaranje novih radnih mjesta. Suradnja u planiranim aktivnostima ogleda se u stvaranju sredine koja je usmjerena uspostavljanju i poboljšanju institucionalnih mehanizama za brigu o obrtništvu u Federaciji BiH. U interesu nam je da obrtnicima u Federaciji olakšamo vođenje obrta, u čemu će nam resorno ministarstvo biti podrška, a pokušat ćemo da i kod drugih ministarstava osiguramo što bolje uvjete za poslovanje, kroz programe i projekte. Na području FBiH egzistira cca. 50.000 registriranih obrta s više od 50.000 uposlenika u realnom sektoru. Ovo predstavlja ogroman gospodarski potencijal i mogućnosti. Sustavnom i dobro kordinirajućom politikom zapošljavanja novih obrtnika prema pokazateljima koje je radila OK FBiH moguće je ovaj broj povećati za 20 %. Što bi konkretno značilo da bi se brojka na biroima za zapošljavanje smanjila za 10.000 nezaposlenih, - rekao je predsjednik Bektić.

Po riječma predsjednika Bektića, iz istraživanja s terena trenutnog stanaja u obrtništvu detektirano je 14 ključnih točaka koje će biti prioritet u provođenju planiranih aktivnosti.

Plan sadrži mjere i aktivnosti koje bi trebalo da radi resorno ministarstvo sa Obrtničkom komorom FBiH. Ministarstvo je odgovorilo pozitivno na zahtjeve Komore i predočilo joj ovakav dokument koji će za nas biti obaveza u budućem periodu - rekao je ministar Halimović.

Cilj Plana je jačanje komorskog sustava, u okviru kojeg će na potpuniji, efikasniji i racionalniji način biti definirani, zastupljeni i štićeni interesi obrtnika u Federaciji BiH.