OBRTNIČKA KOMORA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ODRŽALA SASTANAK U MINISTARSTVU VANJSKE TRGOVINE
Objavljeno: 18.02.2015 08:37
Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Mensur Bektić sa saradnicima održao je sastanak s pomoćnikom ministra Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Hajrudinom Podbićaninom I suradnicima o problematici s kojima se susreću obrtnici, a tiče se mogućnosti uvoza-izvoza za obrtnike, odnosno stavljanjem van snage akta broj 01-18-485/08 od 12.02.2008.god. pod naslovom: Uvoz i izvoz robe od strane fizičkog lica-poduzetnika izdane od strane Uprave za indirektno oporezivanje.

Obrtnicima koji su izvozili svoje proizvode, kao i onima koji su uvozili repromaterijal i alate za potrebe rada to je onemogućeno stavljanjem izvan snage ovoga akta, danom njegovog donošenja. Ovakav postupak bez određivanja prijelaznog roka prouzrokovao je i prouzrokovati će velike probleme obrticima koje ovaj čin pogađa .

Predsjednik Bektić je upoznao Ministarstvo s problemom te tražio potporu poštujući zakonsku legislative, ali i upozoravajući da obrtnicima treba ostaviti određeni rok kako bi uskladili svoje poslovanje i ispoštovali preuzete obveze od strane poslovnih partnera. Treba naglasiti kako će ovakav čin izazvati više negativnih nego pozitivnih učinaka za obrtništvo, te dovesti do još više zatvaranja obrta. Istakao je kako je reagirano i prema resornom Ministarstvu razvoja poduzetništva i obrta da zajedničkim snagama riješe navedeno.

Pomoćnik Ministra g. Hajrudin Podbićanin istaknuo je kako ovo ministarstvo stoji na raspolaganju u rješavanju ove problematike.