Dvodnevna radionica Unaprjeđenje obrtničkog sistema u FBiH
Objavljeno: 30.03.2015 13:01
U protekla dva dana na Bjelašnici uz prisustvo ključnih aktera iz oblasti obrtništva, u organizaciji Obrtničke komore FBiH, te saradnji s kantonalnim/županijskim obrtničkim komorama i Hrvatskom obrtničkom komorom, održana je Radionica “Unaprjeđenje obrtničkog sistema u FBiH“.

Mensur Bektić predsjednik Obrtničke komore FBiH istakao je - Cilj radionice je sistematsko i koordinirano uključivanje obrtnika u donošenje krucijalnih odluka o pitanju poslovanja obrta u FBiH, a očekivani rezultati su ravnomjerno i sistemsko uključivanje obrtničkog sistema u donošenje odluka o pitanju obrtništva u institucijama FBiH te upoznavanje javnosti o položaju obrtnika.


Na radionici je učestvovala i glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić s prmjerima dobre prakse Hrvatske i Evropske unije. Zanimljiva iskustva iz prakse i sugestije za prevazilaženje obrtničkih problema izložili su Dragica Sabramović iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Anis Ajdinović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, Mirza Hujić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Omer Korjenić iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, Igor Kamočaji direktor Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Sretko Žmugić po pitanju primjene majstorskih ispita, kao i predsjednici kantonalnih obrtničkih komora u FBiH.

Nakon diskusije za koju su neki od prisutnih konstatirali da je jedna od kvalitetnijih i sadržajnijih o ovoj temi, usvojen je set zaključaka i preporuka kojima se zajedničkim djelovanjem treba krenuti u rješavanje problema:


-Da se zakonsko normiranje koje se primjenjuje direktno ili indirektno na obrtnike ne može donositi bez aktivnog učestvovanja obrtničkog sistema.
-Problem nemogućnosti izvoza-uvoza za obrtnike koji se pojavio protekli mjesec dana mora se riješiti po hitnom postupku, te će obrtnici primijeniti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se ovaj gorući problem obrtništva riješio te opet omogućio izvoz i uvoz za obrtnike.
-Izjednačavanje prava u poslovanju s ostalim privrednim subjektima u zemlji.
-Zajedničko učestvovanje s ključnim akterima u sprječavanju rada na crno.
-Rad s ministarstvima za pitanje obrazovanja s naglaskom na pitanje stručne osposobljenosti, kvalifikacije i dokvalifikacije, te jačanju stručnih kompetencija.
-Ostvarivanje prava obrtnika koji su članovi obrtničkih komora kod nadležnih institucija.
-Još veća saradnja s međunarodnim obrtničkim organizacijama.