MEĐUNARODNI OKRUGLI STOL ZAKON O OBRTU I SRODNIM DJELATNOSTIMA - PO MJERI OBRTNIKA
Objavljeno: 21.11.2016 15:25

Okrugli sto je organizirala Obrtnička komora Federacije BiH da bi s predstavnicima nadležnih državnih i federalnih institucija i kolegama iz Hrvatske, Slovenije i Kosova razgovarali o Zakonu o obrtu i podijelili iskustva kakva su u EU i u okruženju, te doprinijeli što boljem ambijentu za naše obrtnike.

Predsjednik Obrtničke komore Federacije BiH Mensur Bektić kazao je da sektor obrta zapošljava negdje oko 20 do 25 posto ukupno zaposlenih na teritoriji Federacije BiH, te da je i ovaj skup dio nastojanja da se doprinese boljem reguliranju normi iz oblasti uvoza i izvoza, odgovornosti obrtnika, obrazovanja, obrtničkog okruženja, što bi rezultiralo boljim uvjetima rada na tržištu i otvaranjem radnih mjesta. Posebno je istaknuo potrebu zajedničkog rada obrtništva i zakonodave i izvršne vlasti u donošenju pravne legislative.Podsjetio je i na incijativu da se Obrtničkoj komori FBiH daju određene ovlasti kakve su predviđene zakonom, odnosno da se počne primjenjivati pravilnik o polaganju majstorskog ispita koji je za obrtnike bitan jer se na taj način doprinosi određenom kvalitetu u samom obrtu.


Obrt predstavlja značajnu oblast privredne djelatnosti o čemu govori i činjenica da je u Federaciji BiH registrovano oko 50.000 obrtnika – izjavio je Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić na okruglom stolu o temi „Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima - po mjeri obrtnika“.

Okrugli sto je organizirala Obrtnička komora Federacije BiH da bi s predstavnicima nadležnih institucija i kolegama iz Hrvatske, Slovenije i Kosova razgovarali o zakonu o obrtu i podijelili iskustva kakva su u EU i u okruženju, te doprinijeli što boljem ambijentu za naše zanatlije i obrtnike.

Kroz povoljnije poslovno okruženje, kako je dodao ministar Zukić, potrebno je prije svega stvoriti pretpostavke da ovo tržište može prihvatiti što više proizvoda koje obrtnici proizvode. Također se nastoje smanjiti opterećenja i stvoriti ravnoteža koja će omogućiti da se poveća broj obrtnika, kao i promet koji ostvaruju.

- Ono što mi pokušavamo jeste da novim zakonskim okruženjem i drugim aktivnostima u vidu poticaja koje želimo da damo za ohrabrivanje i onih koji bi htjeli da uđu u ovu vrstu biznisa, odnosno samozapošljavanja, stvorimo bolje okruženje i pretpostavke da bi se kroz lakšu registraciju i poslovanje, ovaj broj obrtnika udvostručio što smatram realnim u nekom razumnom periodu – istakao je Zukić.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je da već 164 godine imaju tradiciju komore koja štiti interese svojih članova. Između ostalog, prema Vladi Republike Hrvatske daju prijedloge koji će poboljšati poslovanje obrtnika, ali isto tako rade na otklanjanju barijera da bi mogli izaći na druga tržišta.

- Kada smo ušli u EU pojednostavili su se mnogi postupci i to je donijelo puno dobrih stvari. Isto tako, Hrvatska obrtnička komora pomaže svojim članovima jednim projektom zajedničke nabave gdje im omogućavamo da po povoljnijim uvjetima dobiju električnu energiju, gorivo i niz drugih usluga. Obrtu se najviše pomaže na način da se otklanjanju barijere s kojima se suočavaju u poslovanju - istakao je Ranogajec.

Predsjednik Obrtničke komore Slovenije Branko Meh ukazao je na značaj saradnje, povezivanja obrtnika i zastupanja njihovih zajedničkih interesa.

Predsjednik Kosovo Business Alliance Agim Shahini je kazao da na Kosovu pokušavaju unaprijediti ambijent za obrtnike i investitore te da su u tom smislu napravili neke iskorake posebno u vidu olakšavanja procedura za poduzetnike i povoljnih poreznih stopa.